»HomeHome
»Istoric, comunitateIstoric, comunitate
»Asociaţia Româno-Moldovenilor din KazahstanAsociaţia Româno-Moldovenilor din Kazahstan
»Societatea Culturală Română DACIASocietatea Culturală Română DACIA
»Societatea Culturală Română BucovinaSocietatea Culturală Română Bucovina
»Românii din KârgâzstanRomânii din Kârgâzstan
»DeportăriDeportări
»Lagăre NKVDLagăre NKVD
»Români reprezentativiRomâni reprezentativi
»PresaPresa
»GaleriiGalerii
»SiteMapSiteMap
»AjutorareAjutorare
»ContactContact
»LinkuriLinkuri

Karaganda

Copii_basarabeni deportaţi in Siberia, 1950

Prizonieri_români in Kazahstan

Simion Plămădeală, 70 de ani

Zemlyanka


Lagar_de Deportati in Kazahstan


ROMANII DIN KÂRGÂZSTAN
Vasile SOARE
Ambasadorul Romaniei in Kazahstan, Kârgâzstan si Tadjikistan
10 ianuarie 2006, Alma-Ata

In vara anului 2005 am descoperit existenta in Kargazstan (fosta republica sovietica din Asia Centrala, situata la sud de Kazahstan) a unei comunitati de etnici romani. Potrivit datelor statistice obtinute de la Adunarea Popoarelor din Kargazstan, in aceasta tara traiesc cca. 850 de persoane de origine romana, inregistrati ca "moldoveni" si romani. In realitate, numarul acestora se pare ca depaseste 1000 de persoane.

Urmare cautarilor demarate in scopul aflarii unor date despre aceasta comunitate, am descoperit ca este vorba de romani basarabeni si bucovineni care, majoritatea au ajuns in Kargazstan in anii ‘50-’60, venind din Siberia, unde fusesera deportati in anii 1949 si 1951 de catre regimul stalinist.

* Deportarea de la 6-7 iulie 1949 (operatiune denumita conspirativ "IUG"/Sud), s-a facut in urma Hotararii Biroului Politic al CC al PC al URSS Nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 "Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldoveneasca a chiaburilor, fostilor mosieri, marilor comercianti, complicilor ocupantilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele politiei germane si romanesti, a membrilor partidelor politice, a gardistilor albi, membrilor sectelor ilegale, cat si a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus". Hotararea, care prevedea "deportarea in Kazahstan, Asia Centrala si Siberia a 11.280 de familii cu 40.850 de oameni", era insotita de un act aditional in care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca "deportarea categoriilor mentionate sa se faca pe vecie".1573 de vagoane de vite (30 de esaloane) au transportat in Siberia (Tinutul Altai, regiunile Kurgan, Tiumeni si Tomsk) si Kazahstan (regiunile Aktubinsk, Kazahstanul de Sud si Jambul) 11.293 de familii de romani basarabeni, respectiv 35.796 persoane. 7620 de familii au fost considerate "chiaburi", iar celelalte acuzate de "colaborare cu fascistii", de "apartenenta la partidele burgheze romanesti sau la secte religioase ilegale". Acestor "deportati pe vecie" li s-au confiscat averile si li s-a interzis sa-si ia cu ei bunuri materiale.

* Deportarea de la 1 aprilie 1951 (operatiune denumita conspirativ "SEVER"/Nord, a fost pusa in aplicare in baza aceleiasi Hotarari a Consiliului de Ministri al URSS Nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 si Hotararii Consiliului de Ministri al URSS nr.667-339cc din 3 martie 1951, care prevedea "deportarea de pe teritoriul RSS Moldoveneasca a membrilor sectei ilegale antisovietice a iehovistilor si membrilor familiilor acestora, in total 5917 persoane". Au fost arestate si deportate in Siberia (reg.Kurgan) 723 de familii, respectiv, 2617 persoane, in special acuzate de apartenenta la secta religioasa "Martorii lui Iehova". Deportarea s-a facut in doua esaloane, cu vagoanele care au ajuns la destinatie la 13-14 aprilie 1951. Un raport al Ministerului de Interne al URSS din 1956 arata ca iehovistii din Moldova, /iîmpreuna cu cei din republicile baltice si regiunile din vestul Ucrainei si Belarusiei erau în numar de 7449, deportati in regiunile Tomsk, Krasnoiarsk si Irkutsk din Siberia.
Potrivit relatarilor supravietuitorilor acelor deportari, in Siberia (regiunile Tomsk, Kurgan, Irkutsk s.a.) au trait pana in 1963-1965, desi oficial fusesera "eliberati" dupa moartea lui Stalin in anii 1956-1958. La "eliberare", majoritatii basarabenilor si bucovinenilor li s-a interzis sa se intoarca in locurile natale, au fost fortati sa semneze declaratii ca nu au pretentii si revendicari de la statul sovietic pentru ceea ce li s-a confiscat in momentul deportarii. In schimb, li s-a oferit "libertatea" de a se stabili oriunde in spatiul sovietic. Cei care au ales Kargazstanul sa se stabileasca au avut in vedere climatul bland, asemanator cu cel din Moldova sau Bucovina, pamantul roditor din nordul acestei tarii.
  »» continuareUn răsărit ori un apus de soare,
Scăpându-şi focul roşu în izvor,
Te fac mereu să duci un veşnic dor,
Când pleci din cuibul tău peste hotare.

Când în Moldova înfloreşte poama
Simion Plămădeală
26.04.1998
Karaganda, Kazahstan

Mihail GROZA

Grup de basarabence, Siberia, 1950

La tăiat_de lemne, Tomsk, 1950

Lagar_de Deportati in Kazahstan