»HomeHome
»Istoric, comunitateIstoric, comunitate
»Asociaţia Româno-Moldovenilor din KazahstanAsociaţia Româno-Moldovenilor din Kazahstan
»Societatea Culturală Română DACIASocietatea Culturală Română DACIA
»Societatea Culturală Română BucovinaSocietatea Culturală Română Bucovina
»Românii din KârgâzstanRomânii din Kârgâzstan
»DeportăriDeportări
»Lagăre NKVDLagăre NKVD
»Români reprezentativiRomâni reprezentativi
»PresaPresa
»GaleriiGalerii
»SiteMapSiteMap
»AjutorareAjutorare
»ContactContact
»LinkuriLinkuri

Karaganda

Copii_basarabeni deportaţi in Siberia, 1950

Prizonieri_români in Kazahstan

Simion Plămădeală, 70 de ani

Zemlyanka


Karaganda


Ziua Eroilor in Kazahstan
AMBASADA ROMANIEI ALMA-ATA
05.06.2006

Depunerea unei coroane de flori de Ziua Eroilor la Monumentul prizionerilor romani morti in lagarele staliniste din centrul Kazahstanului intre 1941-1950.


La 1 iunie 2006, de Ziua Eroilor, la Karaganda, ambasadorul Romaniei in Kazahstan, Vasile Soare, a depus o coroana de flori la Monumentul prizionerilor romani morti in lagarele staliniste din centrul Kazahstanului intre 1941-1950.

Momentul a coincis cu marcarea in Kazahstan a memoriei victimelor represaliilor staliniste (ziua de 31 mai, decretata prin lege ca zi de comemorare).

Astfel, la cimitirul din apropierea fostului lagar "Spassk" nr. 99 al NKVD pentru prizioneri de razboi, unde se afla amplasate monumentele tarilor ai caror prizioneri au fost tinuti in detentie intre 1941-1950 (Japonia, Germania, Romania, Polonia, Ungaria, Finlanda, Italia, Lituania, Ucraina plus Rusia si Kazahstan) a fost organizata o ceremonie solemna de comemorare a miilor de prizioneri militari si civili care au murit in lagarele staliniste din regiunea Karaganda.
  »» continuare


Stepa kazaha - pamant al fagaduintei pentru romani din Basarabia si Bucovina la sfarsit de secol XIX - inceput de secol XX
Vasile SOARE
Ambasadorul Romaniei în Kazahstan, Kârgâzstan si Tajikistan
19 aprilie 2006

Comunitea izolata de români basarabeni din regiunea Aktubinsk, nordul Kazahstanului
Intre 12-17 aprilie 2006, am efectuat o deplasare în regiunea Aktubinsk din nord-estul Kazahstanului, la 2220 km nord de Alma-Ata, capitala sudica a acestei tari, respectiv la cca. 150 km de granita cu Rusia.
Scopul deplasarii a fost de cautare a unor localitati locuite compact de etnici români, asa cum reiese din unele date de arhiva si însemnari ale unor lingvisti si istorici din Kazahstan, cercetate de subsemnatul în ultimii ani.
  »» continuare


Romani in Gulagul sovietic
-- Contributii la o istorie a destaratilor * In URSS, peste cinci milioane de "moldoveni" * 65 de ani de la primele mari deportari * Oaze de romanitate in Kazahstan si Kargastan

Dintotdeauna, imperiul rus - fie ca se numea tarist, fie sovietic - a insemnat o "inchisoare a popoarelor", o inchisoare in care detinutii erau mutati cu forta dintr-o celula in alta, dupa bunul plac al gardienilor; celulele erau gubernii si mai tarziu republici, iar gardienii devenisera reprezentanti ai poporului... prin NKVD.
  »» continuare


PREZENŢA ROMÂNILOR ÎN KAZAHSTAN - ISTORIE ŞI DESTIN
Vasile SOARE,
Ambasadorul României în Kazahstan

Potrivit datelor statistice, în Republica Kazahstan, ţară fostă sovietică din Asia Centrală, unde convieţuiesc cca.120 de naţionalităţi, la recensământul din anul 1999, în grupa etnică români/moldoveni s-au înregistrat 20.054 de persoane, din care 594 de persoane s-au declarat români si 19.460 - "moldoveni". Majoritatea acestora provin din regiunile istorice româneşti Basarabia, Bucovina de Nord, Sudul Basarabiei şi astăzi trăiesc dispersat în regiunile din nordul Kazahstanului, ceea ce face să fie treptat asimilaţi de populaţia locală.

Dacă istoria altor popoare care au ajuns să trăiască în Kazahstan este oarecum cunoscută, despre românii basarabeni, bucovineni şi transnistreni nu se cunoaşte aproape nimic la nivelul societăţii kazahstaneze de astăzi. În această ţară încă circulă teoria învechită tipic sovietică, potrivit căreia românii şi "moldovenii" sunt două popoare distincte. Acest lucru se datorează în opinia noastră politicii staliniste, de deznaţionalizare şi mascare a unor adevăruri istorice, promovată cu decenii în urmă în spaţiul URSS. O altă teorie care a circulat în perioada sovietică şi care se moşteneşte şi astăzi în tot spaţiul fostei Uniuni, inclusiv în Kazahstan, este aceea că "moldovenii" sunt "ţigani". După lungi căutări am aflat că acest neadevăr, această "confuzie", s-a răspândit prin poemul lui Puşkin "Ţiganii", care a devenit foarte cunoscut în literatura rusă, respectiv sovietică, fiind şi subiect de examene în şcoli.

NOTĂ: Aflat în exil în Basarabia, în iulie - august 1821 poetul rus a vizitat localitatea Dolna. Fascinat de o şatră de ţigani dintr-un sat din apropiere, satul Iurceni, Puşkin le dedică poemul "Ţiganii", (publicat în 1824), "o poveste cu iubiri şi răzbunări". Poemul începe cu următoarea strofă:

"Ţiganii în gloată zgomotoasă
Prin Basarabia migrează,
Pe malul râului, ei astăzi
În şatre zdrenţăroase înnoptează".


Pentru a combate aceste teorii şi pentru a face lumină în problema "migraţiei" româneşti în spaţiul ex-sovietic, mi-am propus să identific etapele prin care au ajuns să trăiască conaţionalii noştri în Kazahstan şi, în general, în întreaga Uniune Sovietică, apelând la literatură, istorie, date din arhive, diverse articole de presă publicate, mărturii vii ale unor supravieţuitori ai istoriei sovietice recente, originari români care trăiesc astăzi în Kazahstan. Iată rezultatele:
  »» continuareUn răsărit ori un apus de soare,
Scăpându-şi focul roşu în izvor,
Te fac mereu să duci un veşnic dor,
Când pleci din cuibul tău peste hotare.

Când în Moldova înfloreşte poama
Simion Plămădeală
26.04.1998
Karaganda, Kazahstan

Mihail GROZA

Grup de basarabence, Siberia, 1950

La tăiat_de lemne, Tomsk, 1950

Lagar_de Deportati in Kazahstan