Romānii din Kazahstan - Galerie de Fotografii
      Romānii din Kazahstan.info | Fotografii |
 
Lagarul de concentrare "Spassk nr. 99", Karaganda, Kazahstan

In timpul celui de-al II -lea razboi mondial, in perioada 1941-1945, pe teritoriul regiunii Karaganda au fost amplasate 3 lagare de concentrare sovietice pentru prizonieri militari si civili straini: Spassk nr. 99, Balhash nr. 37 si Jeskazgan nr. 39.

Prin cel mai mare, "Spassk nr. 99" - infiintat in iulie 1941 pe structura Diviziunii Spassk a "Karlag"-ului NKVD, situat la 45 km de orasul Karaganda, pe teritoriul fostei Uzine de extractie a cuprului "Spassk" - au trecut 66.160 de prizonieri (66.746 dupa alte date), dintre care 6.740 de nationalitate romana. La acestia se adauga un numar de peste o mie de prizonieri de alta nationalitate, care au luptat in Armata Romana, avand probabil cetatenia romana la acea vreme (evrei, ucraineni, armeni, "moldoveni").

Text: Vasile Soare, Ambasadorul Romaniei in Kazahstan.
 >> fotografii
Calvarul inocentilor. Copii in GULAG

"In timpul deportarilor in masa din 1949, familiile erau exilate impreuna, dar in 1941 fiecare barbat era separat de familie si impuscat. Stiti ce-au facut cu ei? Erau interogati, apoi dusi in padure, dezbracati, impuscati si aruncati intr-o groapa comuna. Fiecare om avea o eticheta la mana cu numele sau. Aceasta a fost soarta tatalui meu."
(marturia Luciei Caranicolov deportata la 9 ani, "Destine spulberate", Chisinau, 2005)
 >> fotografii
Valuri de deportari

"Vai, Neamul meu - în gropi de var! Fãrã de Cruce... Nici Altar
Sau ridicati în dricul verii... Un drum de oase prin Siberii !"
Mihai Prepelita, "Bucovina cea martirã"
 >> fotografii
Fascinatia stepei kazahe

Kazahstanul poate sa fie o tara fascinanta pentru cei care invata sa iubeasca Asia Centrala. Tara este strabatuta de o varianta a Drumului Matasii, pe langa Muntii Tian Shanare si are cel de-al doilea Canion ca marime din lume.
Primavara stepa este plina de lalele salbatice si maci iar muntii cu bujori salbatici si stanjenei.
 >> fotografii
Ansamblul Dorule in România

Ansamblul Dorule al Societatii Culturale Romane DACIA din Karaganda, Kazahstan, a participat, intre 11-23 iulie, la un festival de folclor de la Simleul Silvaniei.  >> fotografii
 
      Romānii din Kazahstan.info | Fotografii |