»HomeHome
»Istoric, comunitateIstoric, comunitate
»Asociaţia Româno-Moldovenilor din KazahstanAsociaţia Româno-Moldovenilor din Kazahstan
»Societatea Culturală Română DACIASocietatea Culturală Română DACIA
»Societatea Culturală Română BucovinaSocietatea Culturală Română Bucovina
»Românii din KârgâzstanRomânii din Kârgâzstan
»DeportăriDeportări
»Lagăre NKVDLagăre NKVD
»Români reprezentativiRomâni reprezentativi
»PresaPresa
»GaleriiGalerii
»SiteMapSiteMap
»AjutorareAjutorare
»ContactContact
»LinkuriLinkuri

Karaganda

Copii_basarabeni deportaţi in Siberia, 1950

Prizonieri_români in Kazahstan

Simion Plămădeală, 70 de ani

Zemlyanka


Ziua Eroilor in Kazahstan

AMBASADA ROMANIEI ALMA-ATA
05.06.2006

Depunerea unei coroane de flori de Ziua Eroilor la Monumentul prizionerilor romani morti in lagarele staliniste din centrul Kazahstanului intre 1941-1950.


La 1 iunie 2006, de Ziua Eroilor, la Karaganda, ambasadorul Romaniei in Kazahstan, Vasile Soare, a depus o coroana de flori la Monumentul prizionerilor romani morti in lagarele staliniste din centrul Kazahstanului intre 1941-1950.

Momentul a coincis cu marcarea in Kazahstan a memoriei victimelor represaliilor staliniste (ziua de 31 mai, decretata prin lege ca zi de comemorare).

Astfel, la cimitirul din apropierea fostului lagar "Spassk" nr. 99 al NKVD pentru prizioneri de razboi, unde se afla amplasate monumentele tarilor ai caror prizioneri au fost tinuti in detentie intre 1941-1950 (Japonia, Germania, Romania, Polonia, Ungaria, Finlanda, Italia, Lituania, Ucraina plus Rusia si Kazahstan) a fost organizata o ceremonie solemna de comemorare a miilor de prizioneri militari si civili care au murit in lagarele staliniste din regiunea Karaganda. Au participat: adjunctul guvernatorului regiunii Karaganda, membri ai Corpului Diplomatic (ambasadorii Romaniei si Ungariei, insarcinatul cu afaceri si atasatul Apararii al Ucrainei, ministrul consilier al Ambasadei F. Ruse), reprezentantii confesiunilor locale (ortodoxa rusa, catolica si musulmana), reprezentantii asociatiilor si centrelor culturale nationale din Karaganda (romani, ucrainieni, lituanieni, polonezi, greci, belorusi, azeri, armeni), mass-media scrisa si TV, in total peste 200 persoane.

Ceremonia a constat in depunerea de coroane de flori de catre reprezentantii misiunilor diplomatice prezenti la monumentele tarilor lor (coroanele au fost purtate de soldati in uniforma pe fondul unor marsuri), dupa care a urmat depunerea in grup de flori la toate monumentele care se gasesc in complexul memorial.

La fiecare monument, reprezentantii oficiali au tinut cate un moment de reculegere. Reprezentantii bisericilor ortodoxa, catolica si musulmana au oficiat fiecare cate o slujba de pomenire a celor care au cazut jertfe ale regimului de detentie stalinist si se se afla inmormantati in cimitirul de la Spassk/Karaganda.

Au urmat luari de cuvant ale oficialitatilor locale si reprezentantilor misiunilor diplomatice straine prezenti.

Ambasadorul Romaniei a evocat semnificatia Zilei Eroilor in tara noastra, grija pe care o acorda Guvernul Romaniei pastrarii memoriei celor cazuti pe campurile de lupta in tara si strainatate, un scurt istoric al prezentei prizionerilor romani de razboi si civili in lagarele din Kazahstan in anii 1941-1950 (cca. 8000, din care peste 1000 au murit si se afla inmormantati in cimitirul de la Spassk), date despre ridicarea in anul 2003 a monumentului in memoria prizonierilor romani morti, invitand pe cei prezenti sa aduca un pios omagiu celor care au cazut victime unui regim odios, de exterminare, precum a fost cel stalinist. S-au adus, totodata, multumiri autoritatilor regiunii Karaganda, conducerii Kazahstanului, pentru organizarea anuala a unor astfel de manifestari de comemorare.

In interviul acordat reprezentantilor mass-media (singurul difuzat de programele de striri la TV), ambasadorul Romaniei a prezentat includerea monumentului prizionerilor romani din Karaganda in randul monumentelor existente in tara si strainatate care sunt ridicate si ingrijite de statul roman in memoria eroilor romani si a invitat populatia regiunii sa continuie sa caute noi marturii despre ororile regimului stalinist din anii ’40. A fost subliniat ca astazi, practic, nu se pastreaza decat putine urme ale existentei lagarelor de concentrare si exterminare staliniste din Kazahstan, ca este o datorie a tuturor de a face lumina in istoria recenta pentru ca si generatiile tinere sa cunoasca ce s-a intamplat si cum au cazut victime sute de mii de persoane nevinovate de diferite nationalitati.

La aceasta ceremonie a participat si un grup de etnici romani, membri ai Societatii Culturale Romane "DACIA" din Karaganda, infiintata la initiativa ambasadorului Romaniei in Kazahstan la 28 aprilie 2005. Acestia au depus flori si lumanari la monumentul prizionerilor romani, s-au intretinut indelung, cei mai in varsta depanand amintriri despre conditiile de trai si munca extrem de grele din anii ’50 din Kazahstan, povestind despre existenta in anii ‘40-’50 a sute de mii de prizioneri straini in retea de peste 20 de lagare de concentrare din regiunea Karaganda.

Monumetul prizionerilor romani de la Spassk a devenit loc de pelerinaj pentru romanii basarabeni si bucovineni care au ajuns sa traiasca in aceasta regiune cu decenii in urma. La zile importante de peste an depun flori si aprind lumanari la monument.

Comunicat Ambasada Romaniei la Alma-Ata, KazahstanUn răsărit ori un apus de soare,
Scăpându-şi focul roşu în izvor,
Te fac mereu să duci un veşnic dor,
Când pleci din cuibul tău peste hotare.

Când în Moldova înfloreşte poama
Simion Plămădeală
26.04.1998
Karaganda, Kazahstan

Mihail GROZA

Grup de basarabence, Siberia, 1950

La tăiat_de lemne, Tomsk, 1950

Lagar_de Deportati in Kazahstan