»HomeHome
»Istoric, comunitateIstoric, comunitate
»Asociaţia Româno-Moldovenilor din KazahstanAsociaţia Româno-Moldovenilor din Kazahstan
»Societatea Culturală Română DACIASocietatea Culturală Română DACIA
»Societatea Culturală Română BucovinaSocietatea Culturală Română Bucovina
»Românii din KârgâzstanRomânii din Kârgâzstan
»DeportăriDeportări
»Lagăre NKVDLagăre NKVD
»Români reprezentativiRomâni reprezentativi
»PresaPresa
»GaleriiGalerii
»SiteMapSiteMap
»AjutorareAjutorare
»ContactContact
»LinkuriLinkuri

Karaganda

Copii_basarabeni deportaţi in Siberia, 1950

Prizonieri_români in Kazahstan

Simion Plămădeală, 70 de ani

Zemlyanka


"Cu 80 de tablouri la capătul lumii"

TVR - vizionarea episoadelor

Comisia Naţională a României pentru UNESCO împreună cu INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN a organizat o expoziţie itinerantă a unui grup de artişti plastici români în Rusia, Kazahstan şi Kârghâzstan.Traseul a cuprins oraşele : Astana-Karaganda-Alma-Ata(Kazahstan), Bişkek(Kârghâzstan), Novosibirsk - Irkuţk - Vladivostok - Sankt Peterburg - Moscova (Federaţia Rusă). Horaţiu Rusu (redactor) şi Viorel Nicolau (director de imagine) au realizat pentru TVR o serie de reportaje - concepute ca un jurnal de călătorie - pe acest itinerar deosebit de interesant, dar puţin cunoscut.


Prin durata sa (unsprezece săptămâni), spaţiul străbătut (aprox. 28.000 km), şi prin modul de deplasare - numai cu trenul - împreună cu un grup de artişti plastici români şi cu 80 de tablouri, această călătorie a fost o adevărată expediţie în Asia .

Pe lângă componenta pur culturală, turneul a fost gândit de aşa manieră încât traseul să parcurgă oraşe cu comunităţi româneşti - mai vechi sau mai noi - pe acele meleaguri (am găsit multe asemenea cazuri în zone din Asia Centrală şi Extremul Orient).

De-a lungul acestui traseu numeroase localităţi ne-au oferit posibilitatea de a prezenta telespectatorilor români o suită de evenimente găzduite de galerii naţionale de artă, ambasade sau de muzee importante, precum şi multe alte subiecte interesante.

Începând cu 1 iulie TVR 1 va difuza săptămânal, marţea de la 15:30 , câte un episod din seria "Cu 80 de tablouri la capătul lumii" cu reportaje de călătorie din Astana, Karaganda, Monumentul Prizonierilor de la Spassk, Alma-Ata, Bişkek, Novosibirsk, Irkuţk şi Lacul Baikal, Habarovsk, Vladivostok, Sankt Peterburg şi Moscova.Un răsărit ori un apus de soare,
Scăpându-şi focul roşu în izvor,
Te fac mereu să duci un veşnic dor,
Când pleci din cuibul tău peste hotare.

Când în Moldova înfloreşte poama
Simion Plămădeală
26.04.1998
Karaganda, Kazahstan

Mihail GROZA

Grup de basarabence, Siberia, 1950

La tăiat_de lemne, Tomsk, 1950

Lagar_de Deportati in Kazahstan