»HomeHome
»Istoric, comunitateIstoric, comunitate
»Asociaţia Româno-Moldovenilor din KazahstanAsociaţia Româno-Moldovenilor din Kazahstan
»Societatea Culturală Română DACIASocietatea Culturală Română DACIA
»Societatea Culturală Română BucovinaSocietatea Culturală Română Bucovina
»Românii din KârgâzstanRomânii din Kârgâzstan
»DeportăriDeportări
»Lagăre NKVDLagăre NKVD
»Români reprezentativiRomâni reprezentativi
»PresaPresa
»GaleriiGalerii
»SiteMapSiteMap
»AjutorareAjutorare
»ContactContact
»LinkuriLinkuri

Karaganda

Copii_basarabeni deportaţi in Siberia, 1950

Prizonieri_români in Kazahstan

Simion Plămădeală, 70 de ani

Zemlyanka


MIHAIL GROZA a trecut la cele vesnice

Mihail GROZALa 16 august 2007, in urma unei interventii chirurgicale pe cord, s-a stins din viata MIHAIL GROZA, personalitate marcanta a comunitatii etnicilor romani din Alma-Ata, Kazahstan.

Mihail Groza s-a nascut in Transnistria in anul 1943 In anul 1960, in timpul campaniei de destelenire demarate de Nichita Hrusciov, la varsta de numai 17 ani,impreuna cu un grup de tineri din Basarabia, Mihail Groza a ajuns in Kazahstan.

In cei aproape 50 de ani cat a trait in aceasta tara, s-a dedicat artei si frumosului-inca din tinerete a fost pasionat de fotografie, pictura, arta si dansuri populare. A purtat tot timpul in suflet dorul dupa plaiurile natale, datinile si traditiile romanesti.

Mihail Groza a fost unul din membrii fondatori ai Asociatiei Romano-Moldovenilor din Kazahstan (2003), devenind director executiv al acesteia. In premiera pentru regiunea Asiei Centrale, in 2002 a infiintat un ansamblu de dansuri populare romanesti - "Romanas" la o scoala generala din regiunea Alma-Ata, fiind instructor de dansuri la cateva generatii de copii.Mihail Groza a participat in 2004 la Reuniunea Consiliului Mondial Roman de la Vatra Dornei, unde a inaintat o Adeziune de afiliere a Asociatiei Romanilor din Kazahstan la acest forum al romanilor de pretutindeni. In iulie 2006, impreuna cu un grup de copii membri ai Ansamblului de Dansuri "Romanas" a participat la manifestarea cultural-artistica "La Fantana Dorului" de la Simleul Silvaniei, organizat cu sprijinul MAE/Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. In octombrie 2006, a reprezentat comunitatea etnicilor romani din Kazahstan la Prima Reuniune a Asociatiilor Culturale Romanesti din Europa, organizata la Bucuresti.

Mihail Groza devenise o figura emblematica, reprezentativa pentru toti romanii din Kazahstan si avea deja multi prieteni in Tara, fapt care l-a incurajat sa gandeasca multe proiecte culturale de viitor pentru comunitate.

Starea de sanatate precara din ultimele luni nu i-a permis insa sa finalizeze ceea ce si-a propus.

Membrii Ambasadei Romaniei la Alma-Ata si intreaga comunitate romaneasca din Kazahstan regreta profund pierderea conationalului si prietenului lor Mihail Groza. El va ramane vesnic in memoria celor care l-au cunoscut. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Inmormantarea va avea loc dupa traditia romaneasca sambata, 18 august 2007, in loc.Talgar, reg.Alma-Ata, Kazahstan.


Vasile SOARE
Ambasadorul Romaniei in KazahstanUn răsărit ori un apus de soare,
Scăpându-şi focul roşu în izvor,
Te fac mereu să duci un veşnic dor,
Când pleci din cuibul tău peste hotare.

Când în Moldova înfloreşte poama
Simion Plămădeală
26.04.1998
Karaganda, Kazahstan

Mihail GROZA

Grup de basarabence, Siberia, 1950

La tăiat_de lemne, Tomsk, 1950

Lagar_de Deportati in Kazahstan